Sosialisasi Strategi Pemasaran Kerajinan Souvenir Menggunakan Media Online di Era Pandemi Virus Covid-19

Authors

  • Anindita Trinura Novitasari STKIP PGRI Bangkalan, Indonesia
  • Rica Wijayanti STKIP PGRI Bangkalan, Indonesia
  • Yusrianto Sholeh STKIP PGRI Bangkalan, Indonesia

DOI:

https://doi.org/10.31100/matappa.v4i1.920

Keywords:

Online, Virtual, Pandemi.

Abstract

This community service program is motivated by the decreased number of souvenir sales by the micro, small and medium enterprises (UMKMs) in Martajasah Village where the program takes place. This condition is mainly caused by the rise of global Covid-19 pandemic. Solution provided by this community service is to offer the UMKMs to switch from conventional direct sale to online sale. The method of this program is direct dissemination reaching out to the craftsmen to introduce online marketing. The outcome of this community service program is to enable the souvenir UMKMs practice any online marketing method using WhatsApp, Facebook, Instagram, and other social media platforms by disseminating the introduction of virtual marketing media

References

Achmad, Z, et. a. (2020). Pemanfaatan Media Sosial dalam Pemasaran Produk UMKM di Keluarahan Sidokumpul, Kabupaten Gresik. Jurnal Ilmu Komunikasi, 10(1).

Amri, A. (2020). Dampak Covid-19 Terhadap UMKM di Indonesia. Jurnal Brand, 2(1).

Atmoko, T. (n.d.). Strategi Pemasaran Untuk Meningkatkan Volume Penjualan di Canvinton Hotel Yogyakarta. Akademi Pariwisata Yogyakarta.

Diniaty, D. (2014). Perancangan strategi Pemasaran Pada Produk Anyaman Pandan. Jurnal Sains, Teknologi Dan Industri, 11(2).

Hardilawati, w. (2020). Strategi Bertahan UMKM ditengan Pandemi Covid-19. Jurnal Akuntansi Dan Ekonomika, 10(1).

Marlinah, L. (2020). Peluang dan Tantangan UMKM dalam Upaya Memperkuat Perekonomian Nasional Tahun 2020 ditengah Pandemi Covid-19. Jurnal Ekonomi, 22(2).

Muhammad, A. (2009). Cara Pintar Promosi Murah dan Efektif (p. 17).

Narto & Basuki, G. (2020). Penguatan Strategi Pemasaran Pudak di Tengan Pandemi Covid-19 Untuk Meningkatkan Keunggulan bersaing Usaha Mikro Kecil Menengah Kota Gresik. Jurnal Intech, Teknik Industri Universitas Serang Raya, 6(1).

Pakpahan, A. (n.d.). Covid-19 dan Implikasi Bagi Usaha Mikro, Kecil, dan Menengah. Fakultas Ilmu Sosial Dan Ilmu Politik, Universitas Katolik Parahyangan.

Sari, I. (2019). Strategi Pemasaran dengan Pendekatan Holistik (p. 23).

Sugiri, D. (2020). Menyelamatkan Usaha Mikro, Kecil, dan Menengah dari Dampak Pandemi Covid-19. Forum Bisnis : Media Pengkajian Manajemen Dan Akuntansi, 19(1).

Wibowo, D. (n.d.). Anlisis Strategi Pemasaran untuk Meningkatkan Daya Saing UMKM. Fakultas Ilmu Administrasi, Universitas Brawijaya.

Downloads

Published

2021-06-05

Issue

Section

Articles

Citation Check